Venecijanski sindromU aprilu 2014. u punoj sali Kina Boka u Kotoru prikazan je dokumentarni film "Venecijanski sindrom" reditelja Andreasa Pichlera.Film govori o uticaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetilaca/ki s kruzera, na svakodnevni život preostalih Venecijanaca/ki. Zbog aktuelnosti teme film će ponovo biti prikazan 1. novembra 2016. (utorak) u 20h. u Kinu Boka Kotor. Ulaz je besplatan, prevod na hrvatski jezik.

Prikazan je na Berlinale-u, DOK Leipzig-u, Festivalu Dei Popoli u Italiji, DocVille-u u Belgiji i na festivalu DocAviv u Izraelu.

Pogledajte trailer filma: 


Nakon projekcije filma postoji mogućnost diskusije o iskustvima građana/ki i izazovima sve većeg obima turističkih posjeta (naročito kruzerskih) sa kojima se i Crna Gora, kao sve popularnija turistička destinacija, suočava. Ideja diskusije je da se, sa različitih aspekata - ekonomskih, ekoloških i socijalnih - sagledaju izazovi usklađivanja ekonomskog razvoja sa drugim kvalitetima i vrijednostima života u lokalnim zajednicama.

Projekcijom filma obilježićemo Svjetski dan gradova - World Cities Day (31. oktobar).

Organizacija projekcije dokumentarnog filma “Venecijanski sindom” u Crnoj Gori je rezultat saradnje: Expeditio, JU Kulturni centar“Nikola Đurković”Kotor i NVO Kinookus Dubrovnik. 

Projekcija filma omogućena je kroz projekat StroNGO. The Project “StroNGO“ is funded by the European Union, under the IPA 2014 CSF Programme.

Dobrodošli !

EXPEDITIO tim 

strongoEU logo

FaLang translation system by Faboba