učesnici
U periodu 21-23. juna 2008. godine u albanskom gradu Beratu održan je peti sastanak SEE (South East European) Heritage mreže /Mreže za nasljeđe Jugoistočne Evrope/ i konferencija pod naslovom “Kulturni turizam kao sredstvo održivog razvoja”. SEE Heritage mrežu čine nevladine organizacije iz Jugoistočne Evrope koje se bave kulturnim nasljeđem. SEE Heritage mreža ima za cilj podizanje svijesti o različitim pitanjima i problemima kulturnog nasljeđa u ovom regionu. Članice Mreže su trenutno 13 nevladinih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.


Predstavnici/ce 11 nevladinih organizacija – Albanski nacionalni trast, Butrint fondacija/Centar za albansko nasljeđe, i MJAFT! Pokret iz Albanije; fondacija Kulturno nasljeđe bez granica (CHwB), regionalna kancelarija u Bosni i Hercegovini; PRO TORPEDO iz Hrvatske; EC MA NDRYSHE sa Kosova; Centar za kulturno nasljeđe Projektor, EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj i Notar – Centar za zaštitu i prezentaciju arhivskog nasljeđa Kotora, iz Crne Gore; i FRACTAL i Građansko udruženje SUBURBIUM iz Srbije – okupili/e su se u Beratu, Albanija povodom petog sastanka SEE Heritage mreže. Cilj sastanka bio je da se razgovara na koji način ove organizacija, kroz dalji razvoj mreže, mogu zajednički doprinijeti očuvanju i promociji bogatog kulturnog nasljeđa regiona kao sredstva njegovog održivog i odgovornog razvoja.

Peti sastanak, kao nastavak ranijih sastanaka održanih u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (u septembaru 2006), Đirokastri, Albanija (u decemberu 2006), Ohridu, Makedonija (u julu 2007) i Kotoru, Crna Gora (u februaru 2008) uspješno je organizovala Butrint fondacija/Centar za albansko nasljeđe, uz finasijsku podršku Packard Humanities instituta, kao i lokalnu podršku Regionalne direkcije za nasljeđe u Beratu. Prateća aktivnost sastanka mreže bila je konferencija “Kulturni turizam kao sredstvo održivog razvoja” na kojoj su učesnici/ce predstavili stanje kulturnog turizma na svojim područjima, što je praćeno predavanjima koja su održali profesor Richard Hodges, stručni direktor Butrint fondacije i profesor Frank Matero, predavač na Univerzitetu u Pensilvaniji. Tokom rasprave istaknute su mnogobrojne opasnosti koje prijete kulturnom nasljeđu, od kojih je jedna od najozbiljnijih uništavanje resursa kulturnog nasljeđa putem neodgovornog razvoja kulturnog turizma. Razmjena iskustava vezanih za ovu temu bila je izuzetno važna za sve učesnike/ce, naročito za one koji/e dolaze iz područja koja imaju nedovoljno razvijene strategije kulturnog turizma. Prema mišljenju učesnika/ca, uključivanje lokalnih zajednica u razvoj kulturnog turizma predstavlja jednu od najvažnijih preventivnih mjera protiv uništavanja kulturnog nasljeđa. Iako ne postoji opšta formula uspjeha, zaključeno je da lokalne i centralne vlasti/institucije, zajedno sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama, moraju prilagoditi strategije razvoja kulturnog turizma svojim pojedinačnim uslovima, kao i svakom lokalitetu kulturnog nasljeđa, uz istovremeno prilagođavanje širim, globalnim okvirima. Moto “razmišljajmo globalno, djelujmo lokalno” mora se primijeniti i na kulturni turizam.

Prema zaključcima sastanka SEE Heritage mreže, razvijanje održivog kulturnog turizma podrazumijeva posvećenost vlasti, izradu odgovarajućih procjena za sve lokalitete i spomenike i implementaciju programa upravljanja lokalitetima/spomenicima. Neadekvatna upotreba resursa kulturnog nasljeđa može dovesti do njihovog osiromašenja, što kao krajnji rezultat ima uništavanje “budućnosti naše prošlosti”.

Berat
Kao odgovor na ove opasnosti, SEE Heritage mreža je zaključila da sama mora djelovati u smislu nadgledanja rada vladinih institucija, turističkih operatora i lokalnih zajednica kako bi se osiguralo da se korišćenje resursa kulturnog nasljeđa u turističke svrhe u Jugoistočnoj Evropi odvija uporedo sa očuvanjem ovih resursa. Na ovom sastanku mreža je preduzela jedan važan korak ka obezbjeđivanja vlastite održivosti, koji će joj istovremeno omogućiti preduzimanje konkretnih aktivnosti radi očuvanja i promovisanja kulturnog nasljeđa regiona. Naime, članice mreže su se saglasile o formalizaciji mreže putem zvaničnog registrovanja njenog sjedišta u Crnoj Gori. Na taj način, mreža će dobiti odgovarajuće instrumente koji su joj potrebni za ostvarivanje svoje misije očuvanja i promovisanja kulturnog nasljeđa cijelog regiona.

logo expeditio EXPEDITIO je nevladina organizacija čija je misija podsticanje održivog prostornog razvoja u Crnoj Gori i regionu Jugoistočne Evrope kroz djelovanje u oblasti održive arhitekture, kulturnog nasljeđa, planiranja prostora, kao i kroz aktivnosti koje doprinose ukupnom razvoju civilnog društva. EXPEDITIO je osnovan 1997. godine.

Publikacije

 
 

Expeditio portfolio

Reference EXPEDITIO issuu res

Ovdje pogledajte Expeditio reference

Izdvajamo projekte

Baština-pokretač razvoja
Projekat prekogranične saradnje između Hrvatske i Crnoj Gore

Eclectis
Osnaživanje građana/ki kroz kreativne akcije u javnim prostorima

SOSTENUTO
Razmišljanje o kulturi kao faktoru ekonomskog i socijalnog razvoja

Gradski trgovi 
Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima - Tirana, Skoplje, Kotor
Rod i prostor
Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u planiranje prostora Crne Gore
Palate Boke Kotorske
Palate na teritorijama opština Kotor, Tivat i Herceg Novi

EXP publikacije1

EXPEDITIO GALERIJA1

KOTOR BANER

KOTOR YOUTUBE

odrziva skolal BANER

grad u kakvom1

Film parking day

istorija koje nema

places of diversity1

upoznaj kotor

bokabay info1

ozivljavanje1

ABECEDA NEZAVISNE

act banercic

Pratite nas

facebook twitter

Nemojte nikada sumnjati da mala grupa mislećih i posvećenih ljudi može promijeniti svijet. Zapravo, samo tako je oduvijek i bilo.
Margaret Mead, antropološkinja

Nema događanja

Messenger Codes make it easy to start conversations with our FB Page. To get in touch, simply scan a code using the Messenger app.

messenger code 184411208424347

Preporučujemo

obecana zemlja1

press clipping banner

kotor festival