sviU periodu 23-29. avgusta 2010. Godine održana je Letnja škola arhitekture u Baču. Letnja škola arhitekture je pokrenuta u okviru projekta LEGATIO Kluba Mladih Arhitekata (KMA) iz Beograda. Projekat okuplja domade i strane stručnjake i studente arhitekture iz zemalja bivše Jugoslavije oko zadataka čiji su predmet rada i istraživanja raznovrsni procesi koji se odvijaju u celinama i objektima koji su zaštideni kao spomenici kulture.

Program rada Škole je usmeren ka realnim potrebama lokalne zajednice i bavi se rešavanjem problema sa kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici Ulice Bačke tvrđave, koja je, kao prostorno kulturno istorijska celina zajedno sa tvrđavom Bač, zašticeno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Ideja Škole je da studenti, koji za konkretna pitanja u praksi najčešde imaju da ponude samo odgovor iz knjige, steknu iskustvo u praktičnom radu na terenu, sa građanima, i saradnji unutar multidisciplinarnih timova.

Učesnici Letnje škole arhitekture su prošli obuku iz nekoliko oblasti koje su izdvojene za ovu priliku, а pristup је takav da je neophodno stalno testiranje i posmatranje odnosa unutar ove žive celine. Bududi stručnjaci se stavljaju u situaciju da odgovaraju na složene potrebe i zahteve sa kojima se struka svakodnevno susrece kada su u pitanju projekti zaštite nasleđa, a u kojima su objedinjene mnoge delatnosti. Dodatni izazov je činjenica da je tvrđava Bač sa okolinom nedavno stavljena i na preliminarnu listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Multidisciplinarni tim predavača, sastavljen od arhitekata, urbanista, tehnologa, etnologa i arheologa, ali i studenata koji su vršili vršnjačku edukaciju, imali su za zadatak da studente i građane Bača obuči kako da održavaju i unapređuju stambene objekte u zašticenim ambijentalnim celinama.

Rezultati rada studenata na Školi bice predstavljeni kroz izložbu koja ce biti održana u periodu 4-15. oktobra 2010. godine u galeriji Magacin u ulici Kraljevida Marka 4 u Beogradu, kada de biti promovisan i Priručnik u kojem de biti predstavljeni rezultati rada na radionicama. Takođe, planiran je i Okrugli sto i panel diskusija na temu zaštite kulturnih dobara u Kulturnom centru REX.

Autorski tim projekta: Jelica Jovanovic i Dragana Petrovic
Više informacija na sajtu legatio.arh.bg.rs

Klub Mladih Arhitekata/Club of Young Architects
Arhitektonski Fakultet Beograd/Faculty of Architecture Belgrade
Bulevar Kralja Aleksandra 73/2
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
legatio.arh.bg.ac.rs
www.kma.org.rs
+381603044405

IMG_8908

P1230065

P1230066

P1230053

EXPEDITIO is a non-governmental organization whose mission is to encourage sustainable spatial development in Montenegro and SEE region through activity in the fields of sustainable architecture, cultural heritage, urban planning and through projects that encourage overall development of the civil society. Expeditio was established in 1997.

Publications

 
 

Expeditio portfolio

Reference EXPEDITIO issuu res

Here you can see Expeditio references.

We recommend

Heritage - Driver of Development
Cross-border cooperation project between Croatia and Montenegro

Eclectis
Citizens empowerment through creative actions in public spaces

SOSTENUTO
Thinking culture as a factor of economic and social development

City Squares 
Revival of city squares in balkan cities - Tirana, Skoplje, Kotor
Gender and Space
Gender mainstreaming in spatial planning
Palaces of Boka Kotorska
Palaces in the municipalities Kotor, Tivat and Herceg Novi

Kotor for Children
Educational web site about Kotor for children and their parents

EXP publikacije1

EXPEDITIO GALERIJA1

KOTOR BANER

KOTOR YOUTUBE

odrziva skolal BANER

grad u kakvom1

Film parking day

istorija koje nema

places of diversity1

upoznaj kotor

bokabay info1

ozivljavanje1

ABECEDA NEZAVISNE

act banercic

Follow us

facebook twitter

Never doubt that a small group of thoughtful, committed people can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.
Margaret Mead, anthropologist

No events

Messenger Codes make it easy to start conversations with our FB Page. To get in touch, simply scan a code using the Messenger app.

messenger code 184411208424347

Expeditio results

Preporučujemo

obecana zemlja1

press clipping banner

kotor festival